Kolovrátek státních maturit přede a přede

Ano, kolovrátek státních maturit přede a přede. Ten pravidelný zvuk nenápadně ukolébává k letargii končící pomalou, ale jistou smrtí. Vřetena sponzorovaná penězi z eurofondů už došla, a protože utkaná příze zdaleka neodpovídá požadované kvalitě, místo abychom si posypali hlavu popelem a přadlenu pořádně vykoupali v řece, aháníme zdroje nových a nových vřeten, odmítáme přiznat ztráty a hledáme záchranu v produkci druhořadých látek. Nechápete? Není divu. Nejste-li zkušení tkalci, kvalitu příze posoudíte těžko. Až v okamžiku, kdy se na vás oblečení rozpadne.

Proč tady píšu o tkaní, když v nadpisu zmiňuji státní maturitu? Coby tkalci, učitelé, totiž stojíme se svěšenými rameny před hromadou nekvalitních nití, z nichž máme vyrobit co nejlepší, lépe řečeno nejdéle držící pohromadě, praktické ošacení – maturitní zkoušky. S každým novým vřetenem přicházela menší a menší naděje, že cermatovská příze bude lepší, pevnější, propracovanější. Za desetiletí příprav, zkoušení typů otázek, formulování a přeformulovávání požadavků na obsah a rozsah učiva potřebného k úspěšnému složení maturitní zkoušky jsme mnozí rezignovali a učíme prostě dál podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

                                               

A co že nám, učitelům, na státních maturitách, dobře připravených a klidně spustitelných, tak vadí? Jedna zásadní věc – jejich údajná připravenost. Státní maturity jsou prý připravené ke spuštění.. Už mě nebaví omílat dokola, že chybí základní věc – konkretizace obsahu a podoby testů, slohových prací a ústních otázek (nenechte se mýlit – léta se testovaly pouhé teoretické varianty možných typů otázek, nikoli skutečná podoba maturitních testů). Z čeho máme při přípravě studentů vycházet? Například v českém jazyce a literatuře neexistuje jedna pořádná učebnice, která by studenty na jednotné testy státní maturity připravila. Všechny jen spekulují. Abychom si vytvořili materiály sami? (I toho jsou učitelé schopni, ba dokonce v drtivé většině si výukové materiály tvoří.) Ale podle čeho? Podle jakých vzorů? Z čí zkušenosti vycházet? S kolegy neustále dumáme, jak nejlépe naše studenty na maturitu připravit. Školitelé jen krčí rameny a chlácholení typu – prvních pár let maturitu udělá každý, je to záležitost formální, ověřovací – nám otevírá kudlu v kapse. Jakože studenti budou odcházet ze škol s formálním maturitním vysvědčením? Copak si za svou práci nezaslouží víc?

Tak možná že o připravenosti státních maturit svědčí organizace. Zatím víme jen, kdy by mělo co probíhat. (Teda věděli jsme do září.) Praxe nás ale naučila, že za léta zkoušení a testování jsme nikdy nedostali výsledky včas. A to se testovalo jen na zlomku skutečného počtu maturujících studentů. Ale co testy – ty se koneckonců opraví lehce. Jenže co slohové úkoly? Na školeních nás ládují teorií, ale praktické otázky školitele uvádějí do trapných rozpaků. Teoretické schéma oprav je jedna věc, ale pokud není ověřeno prakticky, můžete si s ním… .

Ne, tohle není výkřik ze tmy. A není pravda, že se učitelé bouří až teď. A nechápejte mě špatně. Státní maturita jako myšlenka není vůbec k zahození. Bylo by to krásné, kdyby se podařilo vybudovat kvalitní objektivní systém prověřování středoškolských znalostí, na němž by mohly i vysoké školy stavět nejen při přijímání nových studentů. Ovšem pořád se pohybujeme v oblasti snů a teorií.

Autor: Naďa Nováková | středa 7.10.2009 19:25 | karma článku: 7,70 | přečteno: 690x
  • Další články autora

Naďa Nováková

Klidná procházka v městském parku nebo adrenalinový zážitek?

„Park je část města nebo krajiny, ve které se nachází udržovaná zeleň. Funkce parku je především estetická a relaxační, lidé se do parku chodí procházet nebo jen posedět, děti si v parcích hrávají.“ (Wikipedie)

11.5.2018 v 9:10 | Karma: 11,05 | Přečteno: 360x | Diskuse| Ostrava

Naďa Nováková

The Secret in Their Eyes (Tajemství jejich očí)

Argentinský film. No, proč ne. Získal Oskara. Hm, tak uvidíme. Žánr krimi / mysteriózní / thriller / romantický – to může být pěkný guláš. Jmenuje se Tajemství jejich očí. Tak to mi fakt připadá podezřelé. Přesto jsem si film pustila. A rozhodně to nebyla chyba.

3.4.2010 v 17:05 | Karma: 6,22 | Přečteno: 878x | Diskuse| Kultura

Naďa Nováková

Rozum v hrsti, nebo na střeše?

Když mi maminka říkala, abych vzala rozum do hrsti a nepřestala chodit na hodiny klavíru, nechápala jsem, co má rozum společného s tím, že se mi nechce brnkat na piáno, když mě stojí tolik úsilí se na něj něco naučit. Když mi sestra opakovala, abych vzala rozum do hrsti a šla na vysokou, že za těch pět let mi nic neuteče, jen s velkým sebezapřením jsem ji poslechla.

17.8.2009 v 20:37 | Karma: 10,92 | Přečteno: 705x | Diskuse| Ostatní

Naďa Nováková

Gran Torino

Režie: Clint Eastwood Hrají: Clint Eastwood, Christopher Carley, Bee Vang, Ahney Her, Dreama Walker, Brian Howe, John Carroll Lynch, William Hill, Scott Eastwood, Cory Hardrict

2.8.2009 v 11:24 | Karma: 10,81 | Přečteno: 1159x | Diskuse| Kultura

Naďa Nováková

Diskriminace, xenofobie, rasismus, nesnášenlivost...

... vděčná témata k diskuzi. Chcete-li rozvířit hladinu okurkové sezóny, napište, jak jsou u nás diskriminováni příslušníci onoho specifického etnika, kterému je dovoleno tábořit v CHKO bez jakýchkoliv postihů. Nebo se svěřte s osobními negativními zážitky s takzvanými nepřizpůsobivými občany a hned se na vás sesype kritika těch, co nepřizpůsobivé hodnotí podle článků v novinách a reportáží v televizi. Ať už napíšete cokoli, ozve se řada protichůdných názorů. Já sama sobě v tomhle případě dokážu oponovat donekonečna.

30.7.2009 v 22:14 | Karma: 22,68 | Přečteno: 1255x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1092x
Na svět se dívám vlastníma očima.