Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Klidná procházka v městském parku nebo adrenalinový zážitek?

„Park je část města nebo krajiny, ve které se nachází udržovaná zeleň. Funkce parku je především estetická a relaxační, lidé se do parku chodí procházet nebo jen posedět, děti si v parcích hrávají.“ (Wikipedie)

Chodívám každý podvečer na procházku do parku a vyvenčit své psí miláčky. Teď na jaře to bývá obzvlášť krása - kochám se vůní větru protkanou svěžestí trávy a právě vyrašeného listí na stromech, poslouchám šumění větru v korunách a z hlavy vypudím veškeré znepokojivé myšlenky o úkolech a povinnostech. Krásného Komenského sady mi poskytují útočiště před ruchem města už desítky let.

 Z této téměř meditační pohody mne dnes vyruší cyklista, který kolem mě prosviští rychlostí blesku. Trochu se otřepu, poklidné prázdno v hlavě se zase zaplní, ale co už, nevzdám to přece kvůli jednomu lovci adrenalinu a jdu dál. Jenže vzápětí mě náhlý poryv větru do zad popožene o tři metry, to jak kolem profičí dvojice rozjetých bruslařů máchajících rukama jako větrnými mlýny. Kruci, tady je to opravdu o hubu, ne-li o život, zabrblám v duchu a rozhlédnu se, kam bych z chodníku uhnula. A v tom zase – bruslař. Tentokrát to je nebezpečně těsné, protože naproti jde zrovna tatínek s malým dítkem, které se učí jezdit na trojkolce, a mezi námi zůstává prostor právě tak na podání rukou. Ovšem bruslař to vybírá zkušeně – trénink dělá mistra a evidentně v takové situaci není poprvé. No ale já srážku riskovat nebudu. Vědoma si toho, že taky zabírám víc místa na chodníku, protože mí psi se rozkošnicky vrhají tu na jednu, tu na druhou stranu, to podle toho, odkud zrovna zavoní naléhavější vzkaz pejsků, co tu byli před námi, zvolím rovnou raději chůzi po trávě. Nebudu se tak plést rychlonohým bruslařům a cyklistům soustředěným na výkon pod kola. Bonusem pro mě je pocit, že chůzí po trávě udělám i něco pro své zdraví.

Courám se tedy trávou a rozjímám nad nesmrtelností brouka, jak si to takový krásný slunečný den žádá. Očima bloudím po sytě zelených větvích (to je prý na zrak úplně nejlepší) a … co to je? Aha, tady se někdo bohužel jara nedočkal - obcházím ptačí mrtvolku, která tu leží už nejspíš nějaký ten pátek, protože ani není poznat, co za ptáčka to bylo, když to ještě žilo. No jo, koloběh života. Ale asi by to měl někdo uklidit, ne? Nebo se to dnes i v městském parku nechává na přírodě? Jako že nějaká ekologická recyklace obyvatel parku? A jéjda, tady je hovínko! Teda spíš pořádné ho…. To musel být macek, co si tu ulevil. Tak jsem si vzpomněla, jak jsem nedávno viděla mladíka, co postával u právě si ulevujícího retrívra. Zdálo se, že je v rozpacích, zřejmě mu došly sáčky na psí exkrementy a bylo mu teď trapně, protože s takovou hromadou si bez pořádného sáčku neporadí. Nabídla jsem mu jeden ze svých, ale hned jsem pochopila, že rozpaky nezpůsobil nedostatek sáčků, ale spíš prostý fakt, že pes kadí (a jaké to překvapení – velký pes kadí velká …!). Mladík se na mou nabízený sáček ani nepodíval, že prý tohle uklízet nebude, že by se z toho sám po… . Kdo to teda po jeho psovi uklidí, aby na trávníku nezůstalo lejno velikosti Kilimandžára, to je mu jedno, on to teda určitě nebude. Napadlo mě, že to třeba za něj přijde uklidit maminka, nebo někdo, kdo mu psa pořídil, že jo. To přece dá rozum, že takový frajer se k psímu lejnu sklánět nebude. No ne?

Ale dost už myšlenek na lejna a mrtvolky a zpátky k relaxaci. Pokračuji v odpolední procházce parkem. Přistihnu se, jak tiše závidím svým psům, ty rozhodně lejno ani mrtvolky nevzrušují a vesele poskakují mezi stromy,  vrtí ocásky, vrážejí do sebe, protože mají hlavy skloněné k zemi, jak si intenzivně zvyšují čtenářskou gramotnost studiem psích vzkazů, a evidentně si procházku užívají. A mě pohled na ně „háže do pohody“. Buď tady a teď, užívej okamžiku a tak podobě…

Jau! Šlápla jsem na petku. Zelenou, takže v trávě skoro neviditelnou. Doprčic, tak tohle ale snad není nutné, když o pár metrů dál je prázdný odpadkový koš. Přemýšlím, co někoho vedlo k tomu, že jen několik kroků od koše vyhodil petku do trávy. Slepota? Snížená inteligence? Demence? Problém se zády? Kdo ví, ale určit to nikdo neudělal schválně. Přece všichni víme, co dokáže, respektive nedokáže plast v přírodě. Jako zbytky jídla u laviček se třeba i dají pochopit – občas něco upadne od úst, jak jíte s otevřenou pusou, když pozorujete to hemžení kolem, občas prostě zapomenete, že nejste doma, že tu nefunguje žádný irobot a že to vy se musíte sehnout, odpadek sebrat a hodit do koše. Popravdě když to tak kolem sebe sleduji, začíná to být dovednost velmi vzácná a pomalu ale jistě se z našich životů vytrácí. Třeba to jednou bude nový vysokoškolský předmět – jak po sobě nezanechat v přírodě (a potažmo i v životě) bordel. Něco na styl rekreologie.

 Ale zase myslím na blbosti a uniká mi krása okamžiku. Nebaví mně už kličkovat na trávě mezi kusy poloshnilých sendvičů, flaškami od čehokoli, kapesníky a sáčky prázdnými i poloprázdnými. Zkusím zase ten chodník, sice se na něm válejí větve spadané díky poslednímu většímu větru cca před čtrnácti dny, ale jsme přece v parku a je to aspoň příroda, ne?

Uf, to bylo těsné – bruslařská parta, zvuk drkotajících koleček nechává daleko za sebou. Úplně jsem cítila tu sílu a energii, která by určitě dokázala pohánět nějaký menší spotřebič, třeba toho irobota, co by uklízel odpadky a psí hovínka. Podívejme se, jak by to šlo všechno krásně spojit. Stačí se jen trochu zamyslet a promyslet, jak by to… a hele! Támhle došlo ke střetu běžce a bruslaře. To muselo bolet, ale ne tak, aby některý z nich ztratil řeč – soudě podle zvýšených hlasů, co sem zavanou po větru (představuji si, že se navzájem omlouvají a vysvětlují, proč se jeden tomu druhému nevyhnul, ačkoli se navzájem viděli z dost velké dálky).

Představa, že by takhle někdo smetl z chodníku mě nebo mé dva psy mnou docela otřese, takže se otočím a mířím k domovu. Koneckonců – kdo říkal, že jarní procházka městským parkem má být pohodovou a uklidňující záležitostí? Aha, já. No, změna je život, život je změna. Nejspíš je tedy na nás – nebruslařích, necyklistech, nekoloběžkářích, neběžcích, abychom si našli jiné místo k odpočinku a relaxaci a přenechali chodníky v městských parcích nadšeným sportovcům, kteří lidem ofukují účesy, z kočárků nadzvedávají peřiny a psy učí mít oči i vzadu.

Autor: Naďa Nováková | pátek 11.5.2018 9:10 | karma článku: 11,05 | přečteno: 360x
  • Další články autora

Naďa Nováková

The Secret in Their Eyes (Tajemství jejich očí)

Argentinský film. No, proč ne. Získal Oskara. Hm, tak uvidíme. Žánr krimi / mysteriózní / thriller / romantický – to může být pěkný guláš. Jmenuje se Tajemství jejich očí. Tak to mi fakt připadá podezřelé. Přesto jsem si film pustila. A rozhodně to nebyla chyba.

3.4.2010 v 17:05 | Karma: 6,22 | Přečteno: 878x | Diskuse| Kultura

Naďa Nováková

Kolovrátek státních maturit přede a přede

Ano, kolovrátek státních maturit přede a přede. Ten pravidelný zvuk nenápadně ukolébává k letargii končící pomalou, ale jistou smrtí. Vřetena sponzorovaná penězi z eurofondů už došla, a protože utkaná příze zdaleka neodpovídá požadované kvalitě, místo abychom si posypali hlavu popelem a přadlenu pořádně vykoupali v řece, aháníme zdroje nových a nových vřeten, odmítáme přiznat ztráty a hledáme záchranu v produkci druhořadých látek. Nechápete? Není divu. Nejste-li zkušení tkalci, kvalitu příze posoudíte těžko. Až v okamžiku, kdy se na vás oblečení rozpadne.

7.10.2009 v 19:25 | Karma: 7,70 | Přečteno: 690x | Diskuse| Hyde park

Naďa Nováková

Rozum v hrsti, nebo na střeše?

Když mi maminka říkala, abych vzala rozum do hrsti a nepřestala chodit na hodiny klavíru, nechápala jsem, co má rozum společného s tím, že se mi nechce brnkat na piáno, když mě stojí tolik úsilí se na něj něco naučit. Když mi sestra opakovala, abych vzala rozum do hrsti a šla na vysokou, že za těch pět let mi nic neuteče, jen s velkým sebezapřením jsem ji poslechla.

17.8.2009 v 20:37 | Karma: 10,92 | Přečteno: 705x | Diskuse| Ostatní

Naďa Nováková

Gran Torino

Režie: Clint Eastwood Hrají: Clint Eastwood, Christopher Carley, Bee Vang, Ahney Her, Dreama Walker, Brian Howe, John Carroll Lynch, William Hill, Scott Eastwood, Cory Hardrict

2.8.2009 v 11:24 | Karma: 10,81 | Přečteno: 1159x | Diskuse| Kultura

Naďa Nováková

Diskriminace, xenofobie, rasismus, nesnášenlivost...

... vděčná témata k diskuzi. Chcete-li rozvířit hladinu okurkové sezóny, napište, jak jsou u nás diskriminováni příslušníci onoho specifického etnika, kterému je dovoleno tábořit v CHKO bez jakýchkoliv postihů. Nebo se svěřte s osobními negativními zážitky s takzvanými nepřizpůsobivými občany a hned se na vás sesype kritika těch, co nepřizpůsobivé hodnotí podle článků v novinách a reportáží v televizi. Ať už napíšete cokoli, ozve se řada protichůdných názorů. Já sama sobě v tomhle případě dokážu oponovat donekonečna.

30.7.2009 v 22:14 | Karma: 22,68 | Přečteno: 1255x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  11:09

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

Přítelkyni polil hořlavinou a zapálil. Muž dostal za vraždu sedmnáct let

25. dubna 2024  9:45,  aktualizováno  11:07

Na sedmnáct let do vězení poslal Krajský soud v Brně muže za upálení jeho družky v Rajhradě na...

AKTV už sedm let hájí zájmy televizí. Bojuje s piráty a za nové zákony

25. dubna 2024

Asociace komerčních televizí slaví letos na jaře již sedmé výročí od založení. Jejími prioritami...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  10:53

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Prodej rodinného domu v Kostelci nad Orlicí
Prodej rodinného domu v Kostelci nad Orlicí

Stradinská, Kostelec nad Orlicí, okres Rychnov nad Kněžnou
2 350 000 Kč

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1092x
Na svět se dívám vlastníma očima.