Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pařba ve Vegas

Režie: Todd Phillips Hrají: Bradley Cooper, Ed Helms, Zach Galifianakis, Heather Graham, Jeffrey Tambor, Justin Bartha, Mike Tyson, Ken Jeong, Ian Anthony Dale, Sondra Currie, Sasha Barrese

Pařba ve Vegas? Už zase se bude na plátně chlastat, zdrogovaně se motat, bít se s každým na potkání, zvracet, bláznivě jezdit autem sem a tam, řešit problémy se zasunutím a k tomu všemu smrkat do rukávu, grgat, mluvit s pusou plnou jídla a pitomě se motat kolem spoře oblečených dívek? Néééé. U toho být nemusím. Ale měla jsem fakt štěstí, že ke mně se film dostal pod původním názvem The Hangover (Kocovina), jinak bych do toho nešla ani za nic.  

Vlastně jsem film  prvních 15 minut sledovala hlavně kvůli postavě Alana. Netypicky typického mimoně z jiné planety, který ovšem neprdí ani nemluví s plnou pusou. Obejde se i bez hloupých poznámek o dívčích vnadách, nestěžuje si na nedostatek sexu, nemyslí si, že je středem planety. Gremlin, kterého máte i přes jeho zničující vlastnosti rádi. Nedivím se proto Doughovi ani jeho přátelům, Stuovi a Philovi, že se obejdou bez ponižování či schválností, najdou si k němu cestu a dokáží se srovnat s jeho ryze originálním pohledem na svět.

I další tři postavy představují klasické hrdiny podobných komedií. Ušlápnutý a metrosexualitou prolezlý zubař Stu až ve Vegas pochopí, že není vždycky lepší vrabec v hrsti než holub na střeše (tedy že si nemusí nechat život diktovat svou současnou přítelkyní jen proto, že si ji nastěhoval domů, a že klidně může riskovat vztah se striptérkou, neboť co se stane ve Vegas, ve Vegas taky zůstane). V postavě učitele Phila se spojili Indiana Jones s Vincentem Vegou, aby mu pomohli vykličkovat z každé situace, třebaže hádanku proplétající se celým filmem – Kde je Dough? – nakonec vyřeší Stu. Tak už to ale u klaďasů bývá – jejich síla není jen v přímé akci, ale i v nahrávkách na góly pro hráče, ze kterých se hrdinové teprve rodí. Což dokazuje i roztomilá přitažlivost Philovy přirozené autority, když se ho snaží během filmu Alan ve svém dětském obdivu napodobit čím dál víc a tím si zajistit něco z jeho rozhodnosti a chlapáctví. 

 A co říct o ději? Víte, já mám vždycky  pocit, že všechno už tady bylo, zvláště u komedií, jejichž název už apriori evokuje podívanou, jak někdo někde bohovsky zachlastal a zapařil. Spíš mě zajímá, jaký nový úhel záběru věcí klasických, profláknutých a předvídatelných mi film v takových případech nabízí. (A s trochou práce ho dokážu najít i v béčkových hororech.) Autoři snímku si dali záležet a všechny dílky obřího puzzle s obrázkem rohypnolu jim do sebe hladce zapadají. Líbí se mi, že po sérii filmů s paralelními příběhy, od nichž nemůžete čekat nic, než že nakonec vytvoří jeden velký drtivý závěr, se opět objevil snímek vyprávějící jeden příběh, sledující jednu linii. Jsem nadšená, že jsem neměla během sledování ani po něm pocit, že něco čouhá, že mi někde něco uniklo nebo že výsledná vánočka je spletena z copánků nesourodého těsta. Řekla bych, že tvůrci se na svůj film připravovali stejně svědomitě jako Ladislav Fux na svou legendární Vévodkyni a kuchařce, což mě nesmírně baví. V době moderních triků a filmové magie je příběh natočený lehce, s vtipem a bez čar a kouzel svěžím povzbuzením do filmového života.

Pokud tedy hledáte vtipný scénář, v němž se to hemží trefnými narážkami na 11. září, politickou korektnost, policii, sex, drogy, vztahy, homosexualitu, mafii, klasické filmy, a přesto nepůsobí kýčovitě, právě jste ho našli.

A nebojte se dát si repete! Podruhé se budete bavit ještě líp!

P.S.

Možná by stálo za zamyšlení, proč se některé názvy filmů překládají tak zavádějícím způsobem, když existuje jednoduchý, český, výstižný překlad. Vždyť v Pařbě ve Vegas se samotná pařba řeší až na fotkách v závěrečných titulcích!

 

Autor: Naďa Nováková | sobota 25.7.2009 17:40 | karma článku: 14,63 | přečteno: 2184x
  • Další články autora

Naďa Nováková

Klidná procházka v městském parku nebo adrenalinový zážitek?

„Park je část města nebo krajiny, ve které se nachází udržovaná zeleň. Funkce parku je především estetická a relaxační, lidé se do parku chodí procházet nebo jen posedět, děti si v parcích hrávají.“ (Wikipedie)

11.5.2018 v 9:10 | Karma: 11,05 | Přečteno: 360x | Diskuse| Ostrava

Naďa Nováková

The Secret in Their Eyes (Tajemství jejich očí)

Argentinský film. No, proč ne. Získal Oskara. Hm, tak uvidíme. Žánr krimi / mysteriózní / thriller / romantický – to může být pěkný guláš. Jmenuje se Tajemství jejich očí. Tak to mi fakt připadá podezřelé. Přesto jsem si film pustila. A rozhodně to nebyla chyba.

3.4.2010 v 17:05 | Karma: 6,22 | Přečteno: 878x | Diskuse| Kultura

Naďa Nováková

Kolovrátek státních maturit přede a přede

Ano, kolovrátek státních maturit přede a přede. Ten pravidelný zvuk nenápadně ukolébává k letargii končící pomalou, ale jistou smrtí. Vřetena sponzorovaná penězi z eurofondů už došla, a protože utkaná příze zdaleka neodpovídá požadované kvalitě, místo abychom si posypali hlavu popelem a přadlenu pořádně vykoupali v řece, aháníme zdroje nových a nových vřeten, odmítáme přiznat ztráty a hledáme záchranu v produkci druhořadých látek. Nechápete? Není divu. Nejste-li zkušení tkalci, kvalitu příze posoudíte těžko. Až v okamžiku, kdy se na vás oblečení rozpadne.

7.10.2009 v 19:25 | Karma: 7,70 | Přečteno: 690x | Diskuse| Hyde park

Naďa Nováková

Rozum v hrsti, nebo na střeše?

Když mi maminka říkala, abych vzala rozum do hrsti a nepřestala chodit na hodiny klavíru, nechápala jsem, co má rozum společného s tím, že se mi nechce brnkat na piáno, když mě stojí tolik úsilí se na něj něco naučit. Když mi sestra opakovala, abych vzala rozum do hrsti a šla na vysokou, že za těch pět let mi nic neuteče, jen s velkým sebezapřením jsem ji poslechla.

17.8.2009 v 20:37 | Karma: 10,92 | Přečteno: 705x | Diskuse| Ostatní

Naďa Nováková

Gran Torino

Režie: Clint Eastwood Hrají: Clint Eastwood, Christopher Carley, Bee Vang, Ahney Her, Dreama Walker, Brian Howe, John Carroll Lynch, William Hill, Scott Eastwood, Cory Hardrict

2.8.2009 v 11:24 | Karma: 10,81 | Přečteno: 1159x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1092x
Na svět se dívám vlastníma očima.