Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nostradamus 2012

Tak prý se zase máme na co těšit. Rok 2012 nám přinese radikální změny od přírodních katastrof až po změnu myšlení. No, proč ne. Každý musí uznat, že takhle to už prostě dál nejde. A když se nepovedlo Y2K, finanční krize jen podpořila honbu za majetkem, všeobecné hrozbě terorismu už dneska nikdo nevěří, ptačí a prasečí chřipka nebo nemoc šílených krav nás neinspirovala ke změně životního stylu, povoláme Nostradama, mayský kalendář, oprášíme tajemství svobodných zednářů, přizveme si I Ching a máme novou vizi – 21. 12. 2012.  Pěkná řada čísel už od pohledu. Když je magická uhrančivost podpořena ještě astrologickými výpočty a tzv. bodem zvratu, nemusíme být zrovna posedlí číselnými vzorci jako Jim Carrey v Čísle 23, aby v nás zanechala tato série dojem.

Tak fajn, na co se tedy máme těšit? Příroda se konečně přestane upejpat a vrátí nám naše barbarské plenění zpět i s úroky? Moc sil ji to stát nebude. Už teď se neumíme schovávat před bouřkou jako naše babičky, které neustále očima sledovaly mraky a létající ptáky, kteří před deštěm začali honit své oběti – mouchy – nebezpečně nízko nad hlavami,  no a když se tak stalo, nelenily a mašírovaly domů ještě dřív, než spadly první kapky. Nemluvě o naší ochraně neochraně před povodněmi, vichřicemi, tsunami, oteplováním moří, probouzejícími se sopkami, a tak dále. 

Možná že než úder vrátí příroda, stihneme si pořádně zatopit sami. Zblbnutí hrozbou terorismu, rasismu, xenofobie, nesnášenlivosti, diskriminace se nakonec obrátíme sami proti sobě. Buď skončíme vystrašení k smrti sebemenším rychlejším pohybem a zamčení ve svých domovech, nebo vyjdeme do ulic a budeme se mlátit hlava nehlava, protože každý bude mít pifku na každého.  

Na co se teda mám připravit? Já bych docela ráda věděla, jak na tom opravdu jsme. U koho ale hledat odpovědi, které nejen že pochopím, ba i se na ně budu moci spolehnout, aniž bych si musela nechat vymýt mozek v nějaké sektě nebo převádět měsíční výplatu na Kajmanské ostrovy? Nějak mi mozek nebere, že Mayové pozorovali červí díry pouhým zrakem nebo přístroji, které byli ve své době schopni vyrobit, předpovídali budoucnost tisíce let dopředu. A proč po Nostradamovi už nikdo podobné proroctví nesepsal? Od 17. století se už nenarodil nikdo, s podobnými schopnostmi? Nebo narodil, proroctví napsal a svobodní zednáři ho hned zlanařili do svých řad? A pokud gotické katedrály obsahují symboly vztahující se k možnému zvratu na Zemi v roce 2012, proč se jim věnujeme až dnes? Neshromažďujeme náhodou pouze potvrzení svých vlastních hypotéz? Jednoduchou cestu ven z kaše, kterou jsme si sami navařili? 

Víte, já v budoucnosti nehledám ideu dokonalé společnosti stmelené na základě všeobjímající lásky k bližnímu a pokory sahající tak hluboko jako prohlubeň Challenger v Mariánském příkopě. Přesto mě  zajímá,  jestli se někdy v budoucnu dokážeme realizovat bez soukromých tryskáčů nebo zlatých cihel v sejfech. Na to mi neodpoví ani karty, čajové lístky nebo kávová sedlina. Kéž bych tak měla dar vidět budoucnost jako Nostradamus nebo Sibyla. Nebo aspoň znala někoho, kdo tu schopnost má. Přece skuteční věštci nevyhynuli v 17. století? Proč svobodní zednáři nemají profil na Facebooku?  

A možná se nestane vůbec nic. 21. prosince 2012 se ráno pobudíme do zklamání a rozčarování, že se nemusíme vyrovnávat s přírodní nebo sociální katastrofou, jen sami se sebou. A to je asi to nejhorší, co se nám může stát.    

Vlastně nepotřebuju žádné magické datum. Vím, že si Zemi ničíme dennodenně kvůli hamižnosti a nenažranosti, zdařile udržujeme rozdíly mezi lidmi umírajícími hlady a těmi, co si staví domy za 150 miliónu. Jsem smířená s faktem, že si za to musíme vybrat svou daň. Pořád ale toužím zachytit se myšlenky všech proroctví, totiž že je to všechno součástí vývojového řádu, třeba i božího schématu, nebo přímo evoluce lidské rasy. Chtěla bych to vědět, abych uklidnila svůj hlad po hledání souvislostí, pochopila vývoj věcí a dokázala se víc soustředit na své blízké, ještě víc milovat svou rodinu, ochraňovat spřízněné duše, snažit se odvádět prospěšnou práci (bez ohledu na výši platu a ocenění společností).  

Autor: Naďa Nováková | neděle 26.7.2009 17:26 | karma článku: 25,06 | přečteno: 2231x
  • Další články autora

Naďa Nováková

Klidná procházka v městském parku nebo adrenalinový zážitek?

„Park je část města nebo krajiny, ve které se nachází udržovaná zeleň. Funkce parku je především estetická a relaxační, lidé se do parku chodí procházet nebo jen posedět, děti si v parcích hrávají.“ (Wikipedie)

11.5.2018 v 9:10 | Karma: 11,05 | Přečteno: 360x | Diskuse| Ostrava

Naďa Nováková

The Secret in Their Eyes (Tajemství jejich očí)

Argentinský film. No, proč ne. Získal Oskara. Hm, tak uvidíme. Žánr krimi / mysteriózní / thriller / romantický – to může být pěkný guláš. Jmenuje se Tajemství jejich očí. Tak to mi fakt připadá podezřelé. Přesto jsem si film pustila. A rozhodně to nebyla chyba.

3.4.2010 v 17:05 | Karma: 6,22 | Přečteno: 878x | Diskuse| Kultura

Naďa Nováková

Kolovrátek státních maturit přede a přede

Ano, kolovrátek státních maturit přede a přede. Ten pravidelný zvuk nenápadně ukolébává k letargii končící pomalou, ale jistou smrtí. Vřetena sponzorovaná penězi z eurofondů už došla, a protože utkaná příze zdaleka neodpovídá požadované kvalitě, místo abychom si posypali hlavu popelem a přadlenu pořádně vykoupali v řece, aháníme zdroje nových a nových vřeten, odmítáme přiznat ztráty a hledáme záchranu v produkci druhořadých látek. Nechápete? Není divu. Nejste-li zkušení tkalci, kvalitu příze posoudíte těžko. Až v okamžiku, kdy se na vás oblečení rozpadne.

7.10.2009 v 19:25 | Karma: 7,70 | Přečteno: 690x | Diskuse| Hyde park

Naďa Nováková

Rozum v hrsti, nebo na střeše?

Když mi maminka říkala, abych vzala rozum do hrsti a nepřestala chodit na hodiny klavíru, nechápala jsem, co má rozum společného s tím, že se mi nechce brnkat na piáno, když mě stojí tolik úsilí se na něj něco naučit. Když mi sestra opakovala, abych vzala rozum do hrsti a šla na vysokou, že za těch pět let mi nic neuteče, jen s velkým sebezapřením jsem ji poslechla.

17.8.2009 v 20:37 | Karma: 10,92 | Přečteno: 705x | Diskuse| Ostatní

Naďa Nováková

Gran Torino

Režie: Clint Eastwood Hrají: Clint Eastwood, Christopher Carley, Bee Vang, Ahney Her, Dreama Walker, Brian Howe, John Carroll Lynch, William Hill, Scott Eastwood, Cory Hardrict

2.8.2009 v 11:24 | Karma: 10,81 | Přečteno: 1159x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1092x
Na svět se dívám vlastníma očima.