Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rozum v hrsti, nebo na střeše?

Když mi maminka říkala, abych vzala rozum do hrsti a nepřestala chodit na hodiny klavíru, nechápala jsem, co má rozum společného s tím, že se mi nechce brnkat na piáno, když mě stojí tolik úsilí se na něj něco naučit. Když mi sestra opakovala, abych vzala rozum do hrsti a šla na vysokou, že za těch pět let mi nic neuteče, jen s velkým sebezapřením jsem ji poslechla.

Brát rozum do hrsti jsem si tak nějak zvykla pokaždé, když jsem se musela rozhodnout, k něčemu odhodlat, něco změnit nebo si něco odepřít. A docela mě překvapuje, že se rozumem neřídí všichni, nebo aspoň většina lidí. Jak jinak si mám vysvětlit, že spadne-li branka na chlapce, který se na ní houpal, přestože věděl, že k houpání není určená, většina lidí hledá vinu u provozovatele hřiště? Vždycky jsem měla za to, že dítě mají do života vypravit rodiče. Začíná to přece – Pozor, to pálí! Na cizího pejska se nesahá! Před přechodem se rozhlédni na obě strany! - a končí - Měl(a) by sis najít pořádnou práci! Ale co se divím, když dnes rodičům nezáleží ani na tom, co se děti učí třeba ve škole a jestli se tam vůbec něco učí, hlavně že je nemusí doma hlídat a sami vychovávat. Jedno, dvě nebo i tři děti představují pro některé rodiče větší zátěž než řízení firmy s padesáti zaměstnanci. Co když ale ve třídě máte dětí třicet? To jim všem máte nahradit rodinnou výchovu? Škola – instituce vzdělávací se mění na instituci zaopatřovací. Je to rozumné?

Nebo proč třeba lidé ještě pořád spoléhají na sliby, které politici nejen před volbami sypou z rukávů jako kouzelnické karty? Vzpomeňte si na sliby, které kdy politici zrealizovali. Pátrání v paměti vám bude trvat stejně dlouho jako stavba dálnice D1. Já jim to nemám za zlé. Co jiného jim zbývá než slibovat? Spravovat věci veřejné je dosti odborná profese, takže pokud se nedostává potřebné odbornosti, chybí-li kýžené schopnosti  a nestačí-li hanbaté fotky a opěvné blogy, sliby a vzdušné zámky zaberou vždycky. A náš rozum se okamžitě ocitá na střeše jako ten pověstný holub.   

 

Každý najde v profesním i soukromém životě desítky, možná i stovky příkladů, kdy se na zdravý selský rozum jaksi pozapomnělo. Když nad tím teď tak přemýšlím, vezmu rozum do hrsti, uspořádám sérii seminářů na téma Jak zapojit náš rozum do každodenního života a nabídnu ho za tučný honorář jako rekvalifikaci v rámci řešení nezaměstnanosti. Myslíte, že bude narváno?    

Autor: Naďa Nováková | pondělí 17.8.2009 20:37 | karma článku: 10,92 | přečteno: 705x
  • Další články autora

Naďa Nováková

Klidná procházka v městském parku nebo adrenalinový zážitek?

„Park je část města nebo krajiny, ve které se nachází udržovaná zeleň. Funkce parku je především estetická a relaxační, lidé se do parku chodí procházet nebo jen posedět, děti si v parcích hrávají.“ (Wikipedie)

11.5.2018 v 9:10 | Karma: 11,05 | Přečteno: 360x | Diskuse| Ostrava

Naďa Nováková

The Secret in Their Eyes (Tajemství jejich očí)

Argentinský film. No, proč ne. Získal Oskara. Hm, tak uvidíme. Žánr krimi / mysteriózní / thriller / romantický – to může být pěkný guláš. Jmenuje se Tajemství jejich očí. Tak to mi fakt připadá podezřelé. Přesto jsem si film pustila. A rozhodně to nebyla chyba.

3.4.2010 v 17:05 | Karma: 6,22 | Přečteno: 878x | Diskuse| Kultura

Naďa Nováková

Kolovrátek státních maturit přede a přede

Ano, kolovrátek státních maturit přede a přede. Ten pravidelný zvuk nenápadně ukolébává k letargii končící pomalou, ale jistou smrtí. Vřetena sponzorovaná penězi z eurofondů už došla, a protože utkaná příze zdaleka neodpovídá požadované kvalitě, místo abychom si posypali hlavu popelem a přadlenu pořádně vykoupali v řece, aháníme zdroje nových a nových vřeten, odmítáme přiznat ztráty a hledáme záchranu v produkci druhořadých látek. Nechápete? Není divu. Nejste-li zkušení tkalci, kvalitu příze posoudíte těžko. Až v okamžiku, kdy se na vás oblečení rozpadne.

7.10.2009 v 19:25 | Karma: 7,70 | Přečteno: 690x | Diskuse| Hyde park

Naďa Nováková

Gran Torino

Režie: Clint Eastwood Hrají: Clint Eastwood, Christopher Carley, Bee Vang, Ahney Her, Dreama Walker, Brian Howe, John Carroll Lynch, William Hill, Scott Eastwood, Cory Hardrict

2.8.2009 v 11:24 | Karma: 10,81 | Přečteno: 1159x | Diskuse| Kultura

Naďa Nováková

Diskriminace, xenofobie, rasismus, nesnášenlivost...

... vděčná témata k diskuzi. Chcete-li rozvířit hladinu okurkové sezóny, napište, jak jsou u nás diskriminováni příslušníci onoho specifického etnika, kterému je dovoleno tábořit v CHKO bez jakýchkoliv postihů. Nebo se svěřte s osobními negativními zážitky s takzvanými nepřizpůsobivými občany a hned se na vás sesype kritika těch, co nepřizpůsobivé hodnotí podle článků v novinách a reportáží v televizi. Ať už napíšete cokoli, ozve se řada protichůdných názorů. Já sama sobě v tomhle případě dokážu oponovat donekonečna.

30.7.2009 v 22:14 | Karma: 22,68 | Přečteno: 1255x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1092x
Na svět se dívám vlastníma očima.